Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2018 11:43 - Леер, втора част
Автор: natali60 Категория: Изкуство   
Прочетен: 9414 Коментари: 9 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Продължаваме разходката из Леер, провинция Долна Саксония. Градът не е пострадал от бомбардировките на съюзниците през Втората световна война, затова в него могат да се видят къщи, строени през 17 век, дори и през 16....
По улиците не се виждат хора нито денем, нито вечерта, като се изключи главната улица. 34 000 души живеят в Леер, има голяма руска общност, която дори си има своя православна църква. Част от тях са потомци на така наречените руски немци - тези, които навремето Екатерина Велика е привлякла в Русия и днес те намират обратния път към старата родина. Не им е лесно: "Там бяхме германци, тук сме руснаци" - казват мнозина.
Срещат се и много африканци и араби, настанени в уютни апартаменти; те не работят. Правителството се грижи за тях.
По Крайбрежната алея вървим край водите на Леда, която тук се влива в плавателния Емс. Чайки се провикват над водата. Вижда се красив бял пътнически кораб, от който слизат десетки пенсионери, тръгнали на развлекателно плаване. Таня разказва, че те са най-голямата част от пътуващите за удоволствие германци.
Снимаме се до необичайната леерска русалка, която е запазила краката си почти изцяло.
Прохладно и спокойно. Усещането е за необитаемост. Чисти и пусти улици със стари къщи с еднотипна архитектура и прилепени една до друга - тъмночервени тухли и бяла рамка около прозорците. Така изглеждат сградите и в Бремен, и в Берген (Норвегия), а и в Амстердам. Характерни за Северна Европа постройки.
Пред една къща виждаме изнесени и оставени на минувачите купчини мебели в добро състояние. На когото му харесват, може да си ги вземе. Обичайно е по тези места. Често се изхвърлят и антикварни ценности...

image image
главната улица в Леер
 



Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. donchevav - Почти видях тия пусти градски ул...
03.09.2018 14:10
Почти видях тия пусти градски улици, тишината, спокойствието и идеалната чистота и подреденост, ненакърнимото доволство и чувство за сигурност на хората там, безгрижието на пенсионерите и възможността им да превърнат последните години от живота си в извор на нескончаема забава и развлечения - всичко онова, което само една силна държава с просперираща икономика, с добре развита социална система, с грижа за всички - дори за бежанците и мигрантите там, може да даде. Чудесно е, че имаш възможност да посещаваш различни страни, да се срещаш с различни хора, бит и обичаи, манталитет и култура - още по-хубаво е, че можеш да ги опишаш по такъв запленяващ начин. Благодаря ти, Натали! Поздрави!
цитирай
2. natali60 - Радвам се, Вени,
03.09.2018 17:45
че съм успяла да те пренеса в Леер - малък, но симпатичен немски град. Всеки народ е интересен по своему, опитах се за краткото време, което имах, да стигна до най-характерните му черти.
Благодаря ти за интереса.
цитирай
3. apostapostoloff - Хората в Германия никак не са доволни и
03.09.2018 18:20
сигурни, Дончева. През последните години от живота си повечето от тях цепят косъма на две, защото привидно високите им пенсии отиват най- вече за наеми и безбожно скъпи хранителни продукти и медикаменти.

Говоря от личен опит, защото имам сестра в Германия, омъжена за един такъв “задоволен“ пенсионер. Пенсиониран инженер е, който не може да си плати дори и наема.

За справка: средната пенсия в Германия е 750 евро, а наемът на едно двустайно жилище е 1000 евро.

Затова всички кефенета и ресторанти в Германия са празни. Там цените са направо недостъпни за немския пенсонер.

Не знам каква е тая българска идиотия, но повечето българи съвсем неоснователно се прекланят пред Русия и Германия, а то няма защо.
цитирай
4. natali60 - apostapostoloff,
03.09.2018 19:57
благодаря за коментара. Бързам да кажа, че аз не се прекланям пред нито една страна и съм съгласна, че няма защо. Човек трябва като камък да си тежи на мястото.
Също така избягвам да правя обобщения - отнасям се честно към читателя като предоставям фактите така, както съм ги видяла, а той да си прави изводи. Ясно е, че колкото хора, толкова и мнения за дадена страна; аз представям моментна снимка на част от чуждата действителност. За мен е интересно да я проучвам, да слушам хората как разсъждават, да откривам общото и различното с тях.
Бях само четири дни в Германия и три - в Амстердам, така че впечатленията ми са откъслечни. Не както беше в Азия - три години в Китай и две - във Филипините. Навлизаш в дълбочина, опознаваш хората, много по-интересно е.
Поздрави!
цитирай
5. apostapostoloff - Е, аз пък живят цели
04.09.2018 09:50
7 години в Германия и сега не искам дори да стъпвам там. Има наивни и глуповати нашеници, които изобщо не могат да разберат кошмара на едно пребивавене там.

Няколко прости примера: излизаш, качваш се на рейса и хоп- 2 евро за билет. Слизаш, взимаш си кафе в пластмаосва чашка и хоп- още 2 евро за кафето (в кафенето ще ти вземат от 3- 5 евро за кефето в порцеланова чашка).
Понечваш да запалиш и хоп- от 5 до 7 евро за цигари. И така нататък... Ограбват те от тъмно до тъмно. Само въздухът е безплатен там и все още не е обложен с такси...
цитирай
6. natali60 - apostapostoloff, хубаво е,
04.09.2018 17:33
че споделяш своите впечатления като човек, дълго живял по тези земи. И аз научих за много ограничения, които понасят местните, без да имат представа, че може да има и друг, по-свободен живот...
Нямам намерение да се заселвам в Германия...
цитирай
7. katan - Тишината и спокойствието,
19.09.2018 15:29
които помня от моето детство в моя /на майка ми/ Град.
Особено летните следобеди ...
Е, нямаше африканци и араби:), но беше прекрасно!
Поздрави, Натали!
цитирай
8. natali60 - Здравей, Кате!
19.09.2018 21:28
Не знаех, че Леер е вашият град и твоето детство е преминало там. Колко интересно!
Градовете също се променят като нас, хората, но все пак запазват една особена специфична атмосфера, която ги отличава от другите селища. Леер има очарование, характерно само за него.
Поздрави от Варна! :)
цитирай
9. katan - 8. natali60 - Здравей, Кате!
20.09.2018 21:37
Натали, миличка!
Неправилно си ме разбрала или аз съм се изразила неправилно.
Градът е Неврокоп /гр. Гоце Делчев/.
Леер ми заприлича на Града от детството ми - спокоен, уютен, притихнал през деня, особено следобед ...
Вечер ставаше друг - весел, разхождаш се по движението, погледи, закачки...
Минали времена - приятни, ароматни и незабравими!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: natali60
Категория: Изкуство
Прочетен: 1022311
Постинги: 159
Коментари: 1222
Гласове: 18622
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031