Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2010 13:59 - Впечатляващо и нереално
Автор: haralanov Категория: Политика   
Прочетен: 12963 Коментари: 35 Гласове:
39

Последна промяна: 25.05.2010 21:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Призори в т.нар. сараи на ул. "Беловодски път" в столичния квартал Бояна нахлуха фадроми. За около десет минути тежките машини разрушиха незаконно построеното барбекю в двора на импозантния имот, докато бившата министърка на извънредните ситуации Емел Етем, боса и по ефирен пеньоар, надаваше сърцераздирателни писъци.

Малко по-късно през все още издигащия се пушек от съборената постройка влязоха спецчасти с черни маски, които проснаха по очи всички обитатели на сараите. Камери на МВР заснеха развитието на операция "Грабливите", чиято кулминация беше призивът на прокурор Роман Василев, изнервен както винаги от постоянното напрежение в работата си: "Доган, като всеки престъпник - на колене!" Готов отново да бъде порицан от Висшия съдебен съвет, Василев смело закопча

белезниците върху китките на видния политик

и категорично заяви: "Ще постъпваме така с всеки абсолютен престъпник!"

Сепнах се от детски гласове. В първия момент ми се стори, че сараите са били отнети в полза на държавата от комисията "Кушлев", а премиерът Борисов току-що е прерязал лентата на новооткритата там детска градина. После обаче разбрах, че децата от съседното училище пеят с цели гърла "Върви, народе възродени, към светли бъднини върви", както и че хубавият ми сън е отишъл по дяволите точно когато Доган най-сетне се връщаше към науката, сядайки да пише в сумрака на арестантската килия продължението на докторската си дисертация "Асиметричната онтология на социално-либералния вектор".

Този път, доколкото успях да хвърля поглед към неговите задълбочени наброски, той се канеше да разсъждава върху трансцеденталната субстанция на семантичната еманация като структурно конфронтирана проекция на социаллибералната постдискурсивна идентичност в контекста на квазиметафизичната сугестивност…

А иначе на 24 май България изглеждаше така, както изглеждаше и на 23 май тази и миналата година. Барбекюто си стоеше цяло-целеничко някъде в Бояна, а половината от парите на държавните предприятия продължаваха да си дремуцат в близката до ДПС Корпоративна търговска банка. Депутатът от Движението за права и свободи Делян Пеевски и неговата майка все още оглавяваха Новата българска медийна група, също свързана с Корпоративна банка, а вестниците им все така възторжено хвалеха и това правителство. Нищо не подсказваше и че самият Доган е престанал да бъде

"онзи, който разпределя порциите в държавата"

или най-малкото - че не е уседнал в заедност (помните ли тези предизборни лозунги на ДПС?) с новата власт.

Впрочем онзи ден в Джебел лидерът на ДПС беше също толкова цинично откровен, колкото и преди изборите от миналото лято. "Ние сме в самия темел на вируса", ние сме "зло", но без нас ще е "още по-голямо зло", подхвърли той, имайки предвид тъкмо проблематичната роля, която изигра и продължава да играе неговата партия. Държавата е тежко болна, каза ни Доган в прав текст.

Основната причина този покосен от злото организъм да дава поне привидно признаци на живот е политически организираната мафия. Ще рече мрежата от сиви обвързаности, или онази "асиметрична онтология" между уж управляващи и уж опозиция, която открай време е единствената реално функционираща в нещото, етикетирано като "държава".

Неведнъж ГЕРБ и лично Бойко Борисов са давали поводи за подозрения, че между тях и ДПС е сключен пакт за взаимно ненападение, доколкото всички приказки за обръчите, далаверите на Емел Етем (всъщност някой помни ли я още) и наглото източване на обществен ресурс по време на тройната коалиция останаха само на ниво предизборна реторика.

Въпреки заканите никой не посмя да посегне на барбекюто (казано по-скоро като метафора), а на няколко пъти Доган получаваше златни шансове да напомня за себе си - в случаите с провокацията на Юзеирови, атаката на "Атака" срещу новините на турски и подпомогнатата с държавно участие версия, че Ахмед Емин е искал да убие лидера си - дори да заема героични пози и успешно да реанимира претенцията си да бъде единствен бранител на етническия мир.

Разбира се, през цялото това време

на парламентарния тепих се имитираше битка

между мнозинство и опозиция, а самият Бойко Борисов яростно отричаше да има договорка "да не се закачаме". Само бърз поглед върху вестниците, изкупени на килограм от свързаните с ДПС и Корпоративна банка колоси на духа и плътта, обаче беше достатъчен да се забележи такава.

Всички те дружно тръгнаха след управляващите, а на моменти панегириците за някогашния "Боко Тиквата" засенчваха дори върхове в жанра като "Похвално слово за Св. Евтимий" от Григорий Цамблак.
Но ако ставаше дума единствено за разтръбяването на гръмовните успехи, които постига новата власт, то това нямаше да е нито първата, нито последната мизерна демонстрация на медийно въртене с опашка. Такива сме виждали и ще виждаме и не тази е темата на разговора.

Поне от седмица разговорът е друг – как държавата не просто не закача онези, които бият тъпана възторжено, за да си нямат проблеми с контролните органи, а съвсем съзнателно ги подпомага с нашите пари, развивайки и дообогатявайки "вируса" и на практика позволявайки му той да продължава да командва парада.

До данните, които финансовото министерство огласи в отговор на питането на 11 главни редактори къде стоят парите на държавните дружества, договорката между "обръчите" на Доган и текущото управление все още пребиваваше в сферата на догадките. Днес обаче не подлежи на съмнение, че държавата е облагодетелствала тайно от гражданите една банка, която тайно подкрепя една медийна група, която пък не чак толкова тайно е свързана с едно ДПС и съвсем явно подкрепя едно правителство.

Или, както писа "Капитал", вече има 408 милиона доказателства (толкова са парите на най-големите държавни предприятия в Корпоративна търговска банка) за проста, кръгла и порочна схема, която няма да бъде разтурена, докато Бойко Борисов не пипа депозитите и не тръгне срещу "обръчите" на Доган.

А той едва ли ще го направи. Първо, защото тепърва ще му се налага да търси по-широка подкрепа от тази на най-верния си съюзник в лицето на "Атака", чийто електорат почти асимилира. Ако продължава и да управлява според репликата на Карлсон, който живее на покрива: "Дребосъче, ще дойда към 5, но не по-рано от 6, най-вероятно след 7, така че в никакъв случай не ме чакай преди 8", току-виж се изпълнила прогнозата на Доган от юни 2009, че този кабинет ще изтрае най-много година. И второ, изглежда няма да го направи, защото

самото изпълнение на проекта "Борисов"

досега се оказва тъкмо обратното на облеченото в думи като "наказване на виновните" и "въздаване на справедливост" обещание, за който гласуваха избирателите на ГЕРБ. Налага се да повторим: схемите на ДПС от времената на тройната коалиция не само продължават да функционират и при това управление – те са допълнително "окуражени".

С тази разлика, че Доган вече не носи отговорност като мандатоносител, а политическата сила, която се заканваше да му я потърси, охотно обслужва дневния му ред. Някой още да не е разбрал, че властовите и финансовите мрежи на прехода се оказаха доста гъвкави и дълбоки? Нещо като "Един за всички – всички за един"…

Тук е мястото да спомена, че този девиз всъщност не е мускетарски. Той е на Коза ностра. Бившият капо ди тути капи Бернардо Провенцано дори беше доразвил този принцип в "инструкции за оцеляване". Сред тях бяха снишаване, гъвкавост, умереност, консенсус. И въпреки че, без да искам, се отклоних от темата, все пак да кажа и това: инструкцията може да се види в имението му, превърнато след неговия арест в чудесен увеселителен парк.

Автор на текста е Любослава Русева.
Отлично попадение бих казал!
image
Имам съгласието на г-жа Русева да публикувам написаното в моят блог за,което и Благодаря!


Тагове:   Нереално,


Гласувай:
38



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mamkamu - +
25.05.2010 14:10
Да, отлична статия! Всъщност негласната договорка е: "Вие ми гарантирате спокойствие, аз ви гарантирам етническия мир".

С това изнудване Доган е почти недосегаем!
цитирай
2. mikino - Подкрепям!
25.05.2010 14:14
mamkamu написа:
Да, отлична статия! Всъщност негласната договорка е: "Вие ми гарантирате спокойствие, аз ви гарантирам етническия мир".
С това изнудване Доган е почти недосегаем!

Но не мисля, че е недосегаем. Какво ще направи МедитУ? С какво ни плаши? Та нали той самия обра голяма част от субсидийте за тютюна! Толкова ли няма доказателства, за това? А пък по повод спокойствието - ми Меди, то е спокойно и зад решетките - топло е, храница ти носят....
цитирай
3. haralanov - Етнически мир?
25.05.2010 14:15
Приятелю,това станало вече абсолютно клише ,,етнически мир,, е за наивници и лузъри.Щото бай Хасан и бай Иван винаги са си пиели заедно мастиката вечер.Измишльотина на ДС е тъй наречения етнически мир.Заплаха демек.За всички нас,,за тия,които нарушават етническия мир и създават напрежения,,.Всеки,който каже това тъпо изречение съм готов публично да го предизвикам!
цитирай
4. haralanov - До mikino
25.05.2010 14:21
Не мислиш,че е недосегаем но грешиш!
Не забравяй,че догодина са президентските избори.
За всеки претендент сигурните 500 000 гласа не са никак излишни!
Тъй,че Доган още поне една година ще разполага с абсолютен медиен комфорт!
Хеле пък и като се знае,че Ирен Кръстева и прасето и пардон,синчето и държат медиите в България...Ясно е що без Доган не може.Имам ли власт обаче,не бих се поколебал да му бутна сараите!Все едно дали е законно или не!
цитирай
5. svoboda64 - Проблемът никога не е бил етническият мир :(
25.05.2010 14:31
а в "държавния мир", разбиран като спокойствие за една определена прослойка. Както и да го въртим, се оказахме в една геополитическа игра, която няма нищо общо нито с етносите, нито с нациите :)))

А въпросното правителство на конци няма много "полезни" ходове. Ще прави това, което му наредят, за да успее да задели за членовете си "бели пари за черни дни". Всичко останало е пропаганда и агитация: а както се знае и тя е "у наши хора" :) От време на време се позволява някаква подобна статия, колкото да обере гнева на избирателя (щото то народ вече няма:) И после пак всички си потича по старому...

Настина жалко, но факт :(
цитирай
6. edinman - Ласките на "Нова българска /?/ медийна група"
25.05.2010 14:51
доведоха да тази политическа мастурбация на правителството,а както всички знаем,
при онанизма е много важен въображаемият образ, действията!
Еякулацията му,намирисва на пари.....
цитирай
7. despinida - Ей, Минчо, пак засвири на най-тънката струна...
25.05.2010 15:34
дето вади най-жалния звук...и дето, никой не иска да я чува...

Едно не ми е ясно...тоя човек, ма той винаги е дружка с всеки, който е на власт...като изтече мандата на властващия, разбираме, че баш`Меди, бил истинския управляващ... Що ги прайме тия избори, тогава...що трошим народна пара, ми не я съберем, и да му я трупнем пред портите на сараите...
ПП: Па министър Плевнелиев, зел да ми обяснява, как 35-те милиона лева, дето държавата дължала за Водното Око, нямал да ги плати, ама - никога.... или поне докато, прокуратурата не излезе със становище по проекта... Що ли си мисля, че знам какво ще е становището - там всичко е точно, окото е на Циклоп и вижте, да оправим парите, че да не стане белята с гръмотевиците...
цитирай
8. mikino - Не мислиш, че е недосегаем но гре...
25.05.2010 15:48
haralanov написа:
Не мислиш,че е недосегаем но грешиш!
Не забравяй,че догодина са президентските избори.
За всеки претендент сигурните 500 000 гласа не са никак излишни!
Тъй,че Доган още поне една година ще разполага с абсолютен медиен комфорт!
Хеле пък и като се знае,че Ирен Кръстева и прасето и пардон,синчето и държат медиите в България...Ясно е що без Доган не може.Имам ли власт обаче,не бих се поколебал да му бутна сараите!Все едно дали е законно или не!

Това зависи от хората:
- до колко се чувстваме длъжни на тази държава, за да отидем да гласуваме
- ще чакаме ли някой да ни оправи или ние, като българи, ще се заемем с реда в държавата /говоря за елемнтарно гражданско общество, не за беззаконие/
- до кога народа ще мълчи пред очевдните им гешевти с пари за глас
- какво прави полицията /те също са хора и служат на държавата/ и защо не се проверяват автобусите с "туристи"
- законна ли е наистина ДПС
и т.н. фактори, които ако се замислиш, ще се окажат основни, за просперитета на която и да е държава. Признай, че не може да съществува държава без народ - ако нас ни нямаше, те нямаше от къде да крадат, а ние нямаше да им робуваме. Както се казва "Глас народен - глас Божий!". Като прибавим и бавноработещата ни съдебна система и покупните следователи по високите етажи и картинката е пълна, защото те са хората, които ще извадят фактите, документите и крадците на бял свят. Сътветно държавата ще спечели доста пари, ако успее да събере всичките парички на босовчетата, а те ще идат на топличко. Фирмите на Меди, вече и децата ги знаят, а прокуратуата още спи.... Другия вариант е да се търси снайперист.......
Иска ми се да добавя тъпите полицейски кампании "Наглите" и т.н. ПиАр малоумщини - ОЩЕ НЯМА НИТО ЕДИН ОСЪДЕН И 90% ОТ ХВАНАТИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ИЗЛИЗАТ ПОД ГАРАЦИЯ ЗА ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ! Хората искат факти, осъдени, върнати пари, конфискувано имущество в полза на държавата и т.н.
Такава какафония като у нас, никъде няма! Има само журналистически пропаганди и ПиАр!
цитирай
9. haralanov - До svoboda64
25.05.2010 15:58
Разбира се,че проблемът не е в ,,етническият мир,,.Този проблем и изцяло измислен.И обслужва изцяло върхушката на ДПС.Иска ми се обаче,написаното да беше истина!Представяш ли си каква гледка ще е Ахмед Доган проснат на пода...
цитирай
10. haralanov - До edinman
25.05.2010 16:01
Пълна порнография е положението.Единият уж се бори,другият уж е жертва.Накрая в името на нещо си ще се прегърнат.Това ,,нещо си,, най-вероятно ще е България!
цитирай
11. haralanov - До despinda
25.05.2010 16:05
Нали знаеш,как този философ от Водородното дружество,обича да говори за ,,незаобиколим фактор,, и за ,,крайъгълен камък,,.Подобна терминология намирисва и на свободна зидария ама нейсе.Истина е,че догодина тези 500 000 гласа ще са решаващи за някого.За кого?Най-вероятно,който плати повече.
цитирай
12. haralanov - До mikino
25.05.2010 16:08
И аз искам осъдени,върнати пари,конфискувано имущество а не евтина пропаганда и PR!
цитирай
13. boristodorov56 - Няма да се уморя да казвам:
25.05.2010 17:46
Всичко е от ДС,
а не от дявола.
Големи гяволета излязоха тези еничари, брей!

Д-р Б. Борисов и Аамед Циганина са проекти на големи играчи,
чийто дири водят към Кремъл.

Защо имам чувството, че са ни продали за няколко тръби повече?

Политичестото фентъзи е готин жанр.
цитирай
14. haralanov - До boristodorov56
25.05.2010 17:57
То ако са ни продали ,,за няколко тръби повече,,...
Нямам думи!
цитирай
15. анонимен - Прочетох текста и коментарите
25.05.2010 18:15
и смятам че наистина има договорка между Бойко и Доган. Бойко тече на много станове и се мисли за велик. Един път случайно попаднах на парцала на Ирен Кръстева наречен Уикенд, там силно се защитава мутрата-премиер и се оплюва всеки който казва истината такава каквато е.
Целта на Бойко е подкрепа от Доган за предстоящите избори за да стане БОЙКО президент- не Цецо!!! Цецо сега е за манипулиране на населението, поне е малко по умен от Борисов- прочел е две книги в живота си, докато Бойко ни една!
Каквото и да говорим нещата са ясни- Доган е най големия мръсник и хитрец, а Бойко е най необразования премиер който е имала България!
цитирай
16. boristodorov56 - 15. vulkutedinak
25.05.2010 18:21
Не злославяй Д-р Б. Борисов - прочел е една книга.

"Винету", ако искаш да знаеш!
цитирай
17. анонимен - boristodorov56
25.05.2010 18:35
Ох каква моя грешка, сега ме хвана страх че господин Цветанов известен още като Цецо Багера ще прати един екип да ме задържи за "богохулство" :)))))
цитирай
18. haralanov - До vulkutedinak
25.05.2010 19:08
Дааа,така е.И аз си мисля,че целта на Бойко е подкрепа на Доган за предстоящите избори догодина.Бойко-президент,не е нереално!Все едно,че е прочел само ,,Винету,,.
цитирай
19. haralanov - До daimyo
25.05.2010 20:55
Дай Боже,такива неща някога реално да се случат!
Доган проснат на пода-би било прекрасна гледка!
цитирай
20. zaw12929 - Това да Ви е радостта , МНОГО ДОБРЕ ВИ МАНИПУЛИРАТ!
25.05.2010 21:36
Доган пронат на пода.

и докато не ви мине, няма демокрацията за нас да мине! Кефя се на Вашите аРЕСТИ С НЕВЪЗМОЖНИ ДЕЛА И КЛАКЬОРИ С невъзможни мечти! Вместо, ДА ПРЕДЛАГАТЕ как да ни отмине икономическата криза. нЕ МОЖЕ ТОВА ДА РЕШАТ САМО МИНИСТРИТЕ. вСЕКИ ДЪРЖИ СЪДБАТА СИ В СВОИ РЪЦЕ... И НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ФАНТАЗИИ ...
Защото, благодарение на ДОГАН, етническа криза няма да има. Ще дойде и времето, когато българите ще са на трета позиция, като изчезващо малцинство, което се погубва плуващо в непредизвикана омраза, КОЕТО Е ТРОЕН ГРЯХ!!!
цитирай
21. haralanov - До zaw12929
25.05.2010 21:45
Пак нещо не те разбирам!
Чудя се дали сам себе си разбираш?
Доган проснат на пада-какво по-нормално и естествено?
Доган като пазител на етническият мир?
Има ли от това по-голяма лъжа?
На коя позиция ще сме след време,вече не ме интересува!
Многократно съм го казвал.
Не чувствам никаква вина за поредица от случили се неща в Бегето!
цитирай
22. cornflower - Плужекът
26.05.2010 07:44
Доган пред неграмотията - жалка история, че и той не си вярва...свършено е с него!
Затова гласовете му не трябва да имат значение за ББ. Той все пак се разграничи от Първанов, а и не е хукнал да става президент.
Нека не наливаме вода в мелницата на комунягите!
цитирай
23. haralanov - До cornflower
26.05.2010 08:37
Да не наливаме вода в мелницата на комунягите!
Доган обаче точно в тяхната мелница ще налива.
За мен това е вън от съмнение.
Гоце с чии гласове печели?
цитирай
24. cornflower - ББ не трябва да допусне такава за...
26.05.2010 08:40
ББ не трябва да допусне такава зависимост, защото ще падне!
Нали прави реформа!
цитирай
25. miralyub - Какво да кажа. . . Направо е кощун...
26.05.2010 09:29
Какво да кажа...
Направо е кощунствено един лидер и една клика около него да са недосегаеми толкова години наред.
Но интересно, че това с банката/ която, оказва се, дели собственост чак със султана на Оман, май така беше/- абе, що не дразни никого от елита тази банкова държавност, а само нас читателите? И даже няма достатъчно нападни от никоя политическа страна за този факт...
цитирай
26. luben - Много сладко
26.05.2010 10:13
Всъщност и аз чакам да видя дали някой ден това барбекю ще бъде сринато или не. Всичко друго е бош-лаф и прах в очите. Любопитно е и дали групировката ТИМ ще бъде пипната - за сега само техните протежета Р. Желева и здравния министър изхвърчаха, но дали ББ ще посегне на нещо повече - надали, ала все пак поне на фронта на МВР и прокуратурата сякаш нещо се случва.
цитирай
27. haralanov - ББ прави реформа?
26.05.2010 10:47
Не ме разсмивай!
Къде точно виждаш,че се прави такава реформа?
цитирай
28. haralanov - До miralyub
26.05.2010 10:48
Наистина са си чиста проба клика!
цитирай
29. haralanov - До luben
26.05.2010 10:51
Ако ББ посмее и просне публично Доган по корем(като един абсолютен престъпник)то аз още същият ден ще съм симпатизант на ГЕРБ.
цитирай
30. stone - снимката кърти
26.05.2010 12:03
бойко придържа стола доган бей да седне :-)
цитирай
31. mglishev - Любослава Русева
26.05.2010 12:14
е устата и язвителна, което е чудесно в случая :)
цитирай
32. injir - Само спим и сънуваме.
26.05.2010 13:49
Само спим и сънуваме.
цитирай
33. therainss - Вярно...
26.05.2010 13:54
..е всичко, казано в статията!
цитирай
34. flyco - :)
26.05.2010 16:17
Любослава както винаги е написала много добра статия!
цитирай
35. ploudinperper - http://ploudinperper. blog. b...
12.06.2010 09:42
http://ploudinperper.blog.bg/politika/2010/06/11/slugite-na-petko-danchev-i-bsp.560169
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: haralanov
Категория: Политика
Прочетен: 1288784
Постинги: 105
Коментари: 2888
Гласове: 11491
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031