Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2018 14:57 - Ще стане ли Европа обиталище за хомосексуални мелези
Автор: petkodox Категория: Политика   
Прочетен: 1325 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Решението на Съда на ЕС ограничава признаването на съпрузи от един и същи пол само до правото на свободно движение и правото на пребиваване. 

Съдът на ЕС реши всички държави-членки на ЕС, включително тези, които имат конституционна защита на брака като съюз на един мъж и една жена, да признаят сключения в чужбина брак на лица от един и същи пол, по отношение на правото на свободно движение и пребиваване.

Решението е по повод делото заведено от румънеца Адриант Коман, който сключва еднополов брак с неговият партньор американецът Робърт Хамилтън в Белгия през 2010г. Когато Румъния, в съответствие с националното си законодателство, отказва да признае бракът им, те решават да съдят правителството. Според двойката правото им на свободно движение в рамките на ЕС е било нарушено. Така през 2016 г. румънският Конституционен съд отправя запитване към Съда на ЕС с искане за дефиниране  понятието "съпрузи" в законодателството на ЕС, касаещо правото на свободното придвижване. 

С решението си Съдът на ЕС затвърждава националната компетентност при определянето във вътрешните закони на понятието за брак. Държавите-членки са свободни да запазят националното си конституционно определение за брака, като съюз между един мъж и една жена.
  Решението на Съда на ЕС ограничава признаването на съпрузи от един и същи пол само до правото на свободно движение и правото на пребиваване. Същевременно Съдът на ЕС постанови в понятието "съпрузи" в законодателството за свободното движение да включва съпруга/та на лица от същия пол.

С това Съдът премахва националната компетентност по ключово понятие от семейното право и рискува да създаде правен хаос в резултат на това, алармираха преди дни в писмото си до европейските управляващи над 730 правозащитни граждански организации .

Разширяване на понятието за "съпрузи", заедно с правото да се води нормален семеен живот, цитирано в решението на Съда, би могло да се използва да се изискат, по съдебен път, и други права, считат 
експерти в областта.

Въпреки че Съдът на ЕС посочва, че “държава членка не може да откаже да признае на своя територия, единствено за целите на предоставянето на производно право на пребиваване на гражданин на трета страна, сключения от него брак с гражданин на Съюза от същия пол,” решението свързва пребиваването с правото да се води нормален семеен живот. 

Същевременно Съдът на ЕС отхвъря възможността да бъде отказано право на пребиваване на двойките от еднакъв пол, въз основа позоваване на обществения ред, освен “само в случай на реална и достатъчно сериозна заплаха, засягаща основен обществен интерес.


Източник: Гражданско сдружение “Асоциация общество и ценности”



Гласувай:
1



1. radostinalassa - Така се толерират гейовете
07.06.2018 19:55
А трябва да се знае, че сред идващите араби / метиси / от Изток те не са малко.Така се накърняват правата на нормалните хора.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: petkodox
Категория: История
Прочетен: 232118
Постинги: 116
Коментари: 122
Гласове: 380
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031