Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2015 15:49 - Самодиви бродят из планините на България
Автор: adassa Категория: Забавление   
Прочетен: 22758 Коментари: 1 Гласове:
56


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 За онези приказно красиви същества, наречени самодиви, се разказва още в древните български митове и легенди. Дали обаче съществуват девойките в бели одежди, които са истинска наслада за очите и чиято красота е толкова силна, че довежда до смърт всеки, осмелил се да ги погледне?

Според легендата, самодивите са красиви дългокоси девици, облечени в бели ефирни дрехи, обитаващи планински местности. Те танцуват своите приказни танци по поляни, около езера, реки и пещери.
Според друго предание тези красиви видения са призраци на грешници, които се лутат между небесното и подземното царство. Душите им не били желани никъде, затова грешниците останали на земята. Тези създания използват магическите си сили, за да омайват мъжете, замръкнали в гората.

Разказват се легенди за овчари, които нощта заварвала в гората. Те често ставали свидетели на уникалните танци на самодивите, които били истинска наслада за очите. Тази красива гледка обаче си имала своята цена. Говори се, че този, който види самодиви остава като вцепенен от приказния им танц, звънкия им смях и неземната им хубост. Едни онемяват, други ослепяват, трети полудяват, а някои дори загубват живота си.

image

Днес самодиви могат да бъдат видени в Еленския Балкан. Твърди се, че ако при пълнолуние нощта завари пътници там, те неизбежно ще срещнат красивите и опасни същества. Жителите на селата в Еленския Балкан предупреждават, че дългокосите хубавици отнемат зрението на всеки, дръзнал да ги погледне.

Друго известно сборище на самодиви е видинското село Шишенци. Местните споделят, че щом падне мрак красивите девойки излизат и тръгват да бродят из пустите улици на селото. По-голямата част от жителите на Шишенци се страхуват да напускат къщите си през нощта. Хората твърдят, че вечер из селото се чува силна музика, носят се песни и смехове, които звучат призрачно и страшно. Някои от местните казват, че са виждали неземните красавици, а други признават, че са чували само песните и смеха им.

Тези, които не вярват заявяват, че зад страшните звуци, които се чуват нощем стоят не призраците на жени, а горските чакали. Жителите на Шишенци обаче са категорични, че щом слънцето се скрие не желаят да останат нито минута повече навън.

Има ли самодиви или образите им са просто част от легендите, които се разказват по българските земи? На този въпрос всеки трябва да прецени за себе си!

Източник: chudesa.net

Относно свръхестествените сили обитаващи видинското село Шишенци може да прочете в предишен пост в нашия форум:
http://www.ufo.bg/forum/viewtopic.php?f=24&t=1925&p=2510&hilit=%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B8#p2510



Гласувай:
56



1. apostapostoloff - Из Еленския Балкан броди и
17.05.2015 06:11
на баба ми хурката.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031